Nagyvilág

Tízezer halott után megszelídült a vihar

vietnam (vietnam)
vietnam (vietnam)

Több mint hatszázezer ember nem tud visszatérni otthonába, a halálos áldozatok számát 10 ezerre teszik. A Haiyan tájfun Vietnamba és Kínába érve lecsendesedett.

A halálos áldozatok számát illetően továbbra is erősen ellentmondásos hírek érkeznek a Fülöp-szigetekről. A hatóságok eddig 942 ember halálát erősítették meg, és 275 embert nyilvánítottak eltűntnek. A helyi sajtóban azonban nagyságrendekkel nagyobb számok szerepelnek. Vasárnap a leytei rendőrség egyik illetékese azt mondta, hogy mintegy tízezer halálos áldozata lehet a tájfunnak.

A hétfői összesítés szerint legalább kétmillió embert érintett a tájfun, legkevesebb 23 ezer épület romba dőlt vagy károkat szenvedett, a tengerparti települések romhalmazzá váltak. Az NHK japán közszolgálati tévécsatorna helyszíni beszámolói szerint a szigeten mindenhol holttestek hevernek, a tájfun által teljesen elpusztított Leyte székvárosában, Taclobanban fosztogatások kezdődtek, tömegek rohamozzák meg a katonák által őrzött élelmiszerelosztó-központokat

Számos ország és segélyszervezet kapcsolódott be a bajba jutottak megsegítésébe, élelmiszert, gyógyszereket és sátrakat szállítanak a katasztrófa sújtotta térségbe. Szerencse a tragédiában, hogy a taclobani repülőtér képes a segélyszállítmányok fogadására, de a segélyek elosztását hátráltatja a városban uralkodó káosz.

Közben a Haiyan tájfun helyi idő szerint hétfő reggel heves esőzések és erős szél kíséretében elérte Vietnam északi részét és Kína déli partvidékét. A kontinensre érve trópusi viharrá szelídült, a szél ereje óránkénti 120 kilométeres sebességre mérséklődött – a Fülöp-szigeteken a széllökések helyenként elérték a 378 kilométeres óránkénti sebességet. Vietnamban és Kínában nem okozott olyan súlyos károkat, mint a Fülöp-szigeteken, de fákat csavart ki és háztetőket rongált meg.

A Haiyan tájfun pusztításáról készült galériáért kattintson a képre!
Fotó: MTI/EPA

A vietnami hatóságok három eltűntet tartanak nyilván, illetve öt ember még a tájfun előtti óvintézkedések idején halt meg. Vietnam északi részén a hét vége folyamán 650 ezer embert költöztettek ki otthonukból, az iskolában szünetel az oktatás, fokozták a rendőri jelenlétet az elöntött területeken. Kína déli részén legalább négyen haltak meg és heten eltűntek a viharban. Az özönvízszerű esőzések miatt folyók léptek ki a medrükből. Tajvan északkeleti részén nyolcan haltak meg és ugyanannyian megsérültek az ítéletidőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik