Nagyvilág

Ilyen brutális vihart még nem látott – videó

Minden idők egyik legnagyobb tájfunja, legalább száz halott. Százezer ember fedél nélkül. Ez a Hajjen mérlege a Fülöp-szigeteken.

Száznál több holttestet számoltak össze a Leyte szigetén fekvő városban és környékén. Körülbelül ugyanennyi sérültről is tudnak – közölte szombaton az ázsiai szigetország polgári légi közlekedésének egyik illetékese, John Andrews. Korábban a hatóságok még csak négy halottról tettek említést. Andrews úgy nyilatkozott, hogy az általa most közölt adatokat a helyi kormányzat megbízhatónak tartja.

A Hajjen tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre és szombaton valamelyest meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. Az egyebek között földcsuszamlásokat, áramkimaradásokat okozó trópusi vihar miatti károk megállapítása a továbbra is katasztrofális időjárási helyzet miatt nagyon lassan halad, mert a mentőegységek nehezen tudják megközelíteni az érintett területeket, a kommunikációs eszközök pedig többnyire nem működnek.

Van, ahol majdnem 400 kilométeres szelet hozott, az intenzitása pedig egy tizeddel meghaladta a 8 fokú skála plafonját, vagyis eddig még nem mértek ennél erősebb vihart. Milliók menekülnének, de nincs hová.

Németh Árpád összefoglalója.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik