Nagyvilág

Kitört egy indonéz vulkán

Sinabung vulkán  (sinabung, vulkán, tűzhányó, )
Sinabung vulkán  (sinabung, vulkán, tűzhányó, )

A Sinabung vulkán kitörése miatt a környező falvak lakosságát evakuálni kellett a nyugat-indonéziai Szumátrán.

A Szumátra szigetének északi részén fekvő, 2451 méter magas tűzhányó vasárnap korán reggel tört ki. Az indonéz nemzeti katasztrófavédelmi központ a második legmagasabb fokú riadókészültséget léptette életbe.

Olvasta már?

Felforr az agy, elpárolog a hús, elszenesedett csontvázak borítanak mindent, aztán a sár és a hamu csendbe burkolják a környéket. Röviden így néz ki, ha egy vulkán „megharagszik”.

A tűzhányó füstöt és hamut lövellt ki magából, a hatóságok ezt követően döntöttek a vulkán három kilométeres körzetében élők evakuálása mellett. Négy település mintegy ezerháromszáz lakosát szállították biztonságos helyre – közölte Sutopo Purwo Nugroho, a hivatal szóvivője. Személyi sérülésről eddig nem érkezett jelentés.

Az utóbbi hónapban ez volt a második nagyobb kitörés, október 24-én több mint 3300 ember kényszerült lakóhelye elhagyására a veszélyzónából. A vulkán négyszáz év szunnyadás után 2010 augusztusában lépett először működésbe, s a váratlan katasztrófában két ember életét vesztette. Szeptemberben ismét aktivitást mutatott a tűzhányó, emiatt a körzetben tizenötezer embert evakuáltak.

Indonézia a Csendes-óceánnak abban a térségében helyezkedik el, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Az ország több mint tizenhétezer szigetén 500 vulkán található, közülük 128 aktív, és ebből 68 veszélyesnek számít. Az egyik legveszélyesebb indonéziai vulkán, a Jáva szigetén található Merapi 2010-es kitörései több mint 350 ember halálát okozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik