Nagyvilág

Előkerült az eltűnt Pussy Riot-tag

pussy riot tolonnyikova (pussy riot, )
pussy riot tolonnyikova (pussy riot, )

Másik javító-nevelő táborba szállították át Oroszországban Nagyezsda Tolokonnyikovát, a Pussy Riot feminista punkzenekar tagját - jelentette szombaton az Interfax orosz hírügynökség, miután a fiatal nő férje elpanaszolta, hogy két hete nem tud semmit a feleségéről.

A 23 éves Nádját a 2012-ben az orosz főváros legnagyobb ortodox székesegyházában előadott, Vlagyimir Putyin orosz elnök távozásáért könyörgő “punkima” miatt ítélték két év szabadságvesztésre két társával együtt.

Moszkvától 600 kilométerre keletre, Mordvinföldön kezdte meg a büntetés letöltését, de október 22-én átszállították egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe. Férje, Pjotr Verzilov azt mondja, azóta nem tud semmit Nádjáról, hogy október 18-án bejelentették, hogy átszállítják egy másik börtönbe. “Valószínűleg a büntetés-végrehajtás ezt a különleges módját választotta a büntetésnek” – mondta a 26 éves férj. Hozzátette, olyan értesülése van, hogy feleségét az Urál hegység déli részén lévő cseljabinszki börtönben látták, Moszkvától 1500 kilométernyire délre.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat szombaton közölte: a szabálynak megfelelően a családot legkésőbb tíz nappal azután értesítik, hogy az elítéltet áthelyezték. A tíznapos határidő november 1-jén lejárt, kivéve, ha több napig tartott az átszállítás.

Nagyezsda Tolokonnyikova éhségsztrájkba kezdett a mordvinföldi intézetben, tiltakozásul a fogva tartás körülményei miatt. Egy hét után állapota annyit romlott, hogy kórházba szállították, és a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat közölte: nem helyezik vissza a mordvinföldi javító-nevelő táborba, hanem átszállítják egy másik intézetbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik