Nagyvilág

Kórházban a világhírű zenekar énekesnője

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2013. 09. 30. 08:27

A mordvinföldi javító-nevelő táborból börtönkórházba került Nagyezsda Tolokonnyikova.

A Pussy Riot orosz punkegyüttes éhségsztrájkoló tagja egy hete nem vesz magához ételt. A börtönkórház orvosa szörnyűnek nevezte állapotát – közölte férje, Pjotr Verzilov. A Pussy Riot tagjának férje és ügyvédei előzőleg az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat parancsnokához fordultak, mert már több mint 60 órája nem tudtak kapcsolatot létesíteni Tolokonnyikovával, aggódtak egészségi állapota miatt.

Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A fiatal nő korábban a büntetés-végrehajtási intézetben uralkodó, szerinte embertelen körülményeket kifogásolta. Ennek hatására az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács tagjai vizsgálatot folytattak a mordvinföldi javító-nevelő táborokban. A szövetségi nyomozóhatóság is megkezdte a vizsgálatot Tolokonnyikova panasza nyomán, majd Moszkvába hívatták a 14-es számú tábor vezetőit.

Égnek állt a haja

Ilja Sablinszkij, az elnöki emberi jogi tanács egyik tagja megerősítette a Tolokonnyikova panaszában leírtakat. A moszkvai Közgazdasági Főiskola professzora nyolc elítélttel beszélt, mielőtt kikérdezte volna a Pussy Riot tagját. A jogi professzornak “égnek állt a haja” attól, amit tőlük hallott – idézte Sablinszkijt a gazeta.ru című internetes újság.

Tolokonnyikova többször eredménytelenül kérte a bíróságtól feltételes szabadon engedését, egy hete pedig az orosz sajtóban is megjelent panaszos levelében azt állította, a tábor parancsnokhelyettese életveszélyesen megfenyegette. Az orosz büntetés-végrehajtás képviselője azt állította, a fiatal nőt kedvező körülmények között tartják fogva. Tolokonnyikova 7 négyzetméteres zárkájában hűtőszekrény is van, könyveket kap és korlátlan telefonbeszélgetést folytathat. Korábban a mordvinföldi úgynevezett Társadalmi Megfigyelő Bizottság elnöke arról számolt be, hogy Tolokonnyikovát büntető zárkába vitték, de saját biztonsága érdekében.

“Vallási gyűlölet által motivált garázdaság”

A Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagját – Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset ezen a címen két év munkatáborra ítélték, mert a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban Putyin elnök elűzését kérő “punkimát” adtak elő. Szamucevics büntetését októberben a fellebbviteli bíróság felfüggesztettre változtatta. A javító-nevelő táborban lévő punkénekesnők szabadlábra helyezési kérelmét többször elutasították az illetékes bíróságok.

pussy riot (pussy riot) Fotó: MTI / EPA / Makszim Sipenkov

Tavaly az orosz ortodox egyház kegyelmet kért a Pussy Riot tagjainak. Tyihon Sevkunov, a moszkvai Szretyenszkij kolostor vezetője – aki egyúttal Putyin elnök “lelki vezetője” is – az állami tévében jelentette be, hogy egyháza megbocsátott a zenekar tagjainak. Előzőleg az ortodox egyház vezető testülete kérte az orosz állami szerveket, hogy “a törvény adta lehetőségeken belül tanúsítsanak könyörületet” az elítéltekkel szemben, annak a reményében, hogy az érintettek a jövőben tartózkodni fognak az újabb szentségtörő cselekedetektől.

Merkelnél is téma volt

Angela Merkel a tavalyi moszkvai orosz-német fórumon maga is védelmébe vette a Pussy Riot bebörtönzött tagjait, de az orosz elnök válaszul a punkegyüttes néhány évvel korábbi zsidóellenes megmozdulására emlékeztette a német kancellárt, aki válaszában kételkedett abban, hogy szükséges volt javító-nevelő táborba küldeni a fiatal nőket. A kancellár az orosz-német kormányzati szintű tanácskozáson emlékeztetett rá, hogy számtalan különböző vélemény létezik, beleértve az ellenzékét is, amelyet a német kormány is figyelembe vesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.