Nagyvilág

Helikoptereket kér Obamától az iraki kormányfő

Apache helikopter (apache, helikopter, )
Apache helikopter (apache, helikopter, )

Amerikai segítséget, többek között Apache helikoptereket kért az iraki kormányfő washingtoni tárgyalásain, a kormányellenes szunnita felkelők elleni harchoz.

Núri al-Máliki több mint másfél órán át tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel helyi idő szerint pénteken a washingtoni Fehér Házban. Jól értesült források szerint hadfelszerelést és hírszerzési segítséget kért az iraki kormány szunnita lázadók elleni harcához.

Az iraki és az amerikai küldöttség egyetértett abban, hogy az iraki haderőnek sürgősen további felszerelésre van szüksége, hogy képes legyen műveleteket végrehajtani azokon az elhagyatott területeken, ahol a (szunnita felkelők) katonai táborai vannak – áll a találkozó után kiadott közleményben.

“Sokat beszéltünk arról, hogyan tudunk együttműködni annak érdekében, hogy visszaszorítsuk azokat a terrorszervezeteket, amelyek Irakban működnek, és amelyek fenyegetést jelentenek az egész térségre és az Egyesült Államokra” – mondta Barack Obama.

Washington többek között F-16-os vadászgépeket, helikoptereket, járőrhajókat, légvédelmi ütegeket szállított az iraki hadseregnek azóta, hogy 2011 decemberében az utolsó amerikai katonát is kivonták az arab országból.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Irakban folytatni kell a demokrácia kiépítését, el kell fogadni egy megfelelő választási törvényt, és szabad és tisztességes választásokat kell tartani az arab országban jövő áprilisban.

A síita Málikit sokan bírálják Irakban és Washingtonban is, autoriter vezetési módszerei miatt, és mert nem vonta be jobban a szunnita és a kurd kisebbséget a kormányzásba. Befolyásos republikánus és demokrata párti szenátorok egy csoportja követelte Obama elnöktől, hogy adja az iraki kormányfő értésére, hogy “súlyos problémát jelent a kétoldalú kapcsolatokban, hogy Irán ártalmas befolyással bír az iraki kormányban”. A szenátorok emlékeztettek azokra a visszatérő vádakra, miszerint Irán az iraki légtéren át szállít hadianyagot Bassár el-Aszad szíriai elnök haderejének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik