Nagyvilág

Sabakokat gyilkoltak a merénylők

Egy kurd vallási közösség, a sabakok ellen követtek el öngyilkos merényletet csütörtökön egy észak-iraki faluban. A teherautóra tett pokolgép robbanásában legalább tizenöten haltak meg és ötvenen megsebesültek.

Egyelőre nem tudni, milyen szervezet követte el a merényletet, de szunnita felkelők többször hajtottak végre hasonló támadást a zömmel síita sabakok ellen. Rendszeresen felszólítják őket, hogy költözzenek el a térségből. Szaddám Huszein megbuktatott diktátor rezsimje idején is üldözték őket.

A mostani támadás a Ninive tartománybeli Muaffakíja faluban történt, Moszul várostól keletre. Magából Moszulból már kiűzték a sabakokat az utóbbi években. A törökös nyelvet beszélő sabakok lélekszáma mintegy 30 ezer az országban.

A moszuli tartományi tanács egyik volt képviselője, aki a kisebbség tagja, arról számolt be, hogy a merénylő teherautóját kora reggel robbantotta fel az egyik utcán, a házak között. Több ház romba dőlt és a 15 halálos áldozaton kívül még bizonyosan vannak mások is a romok alatt.

Idén Irakban már több mint hatezer ember halt meg erőszakos cselekményekben az ilyen eseteket regisztráló Iraq Body Count nevű szervezet szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik