Nagyvilág

Oltári kínos helyzetbe került Orbán Viktor Indiában

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Súlyosan vétett a helyi protokoll szabályai ellen a kormányfő Indiában – mutat rá a Képviselő Funky blog legutóbbi cikkében.

A magyar miniszterelnök határozott kézcsókkal szerette volna üdvözölni Sonia Gandhit, az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt elnökét találkozásukkor, ami nem igazán számít udvarias gesztusnak az ázsiai országban.

Az esetről készült felvétel alapján nehéz eldönteni, hogy a kormányfő szándékosan, a szokásokra fittyet hányva, esetleg reflexből vagy felvilágosítás hiányában akarta ilyen módon kifejezni a tiszteletét a hölgynek. Mindenesetre a jelenet felettébb kínosan végződött, miután Sonia Gandhi az utolsó pillanatban elhúzta a kezét Orbán orra elől.

A Képviselő Funky magyarázata szerint Indiában a nők és férfiak, ha nincs köztük családi kapcsolat, szinte soha nem érintik meg egymást. A különböző neműek között még a kézfogás is csak a városi értelmiség körében számít elfogadottnak, és az emberek többnyire szóban üdvözlik egymást.

A blog megkereste a budapesti Indiai Kulturális Központot, ahol megerősítették, hogy Indiában tiszteletlenségnek számít, és teljesen elképzelhetetlen, hogy egy férfi kézen csókoljon egy idegen nőt. Nyilvánosan és egy protokolleseményen ez hatványozottan igaz.

A történet természetesen nemcsak a baki szempontjából szomorú, hanem mert rávilágít arra: Indiában még a vezető szerepet betöltő nők sem tehetik meg, hogy megszegjék a velük szemben fennálló, idejét múlt, merev, szélsőségesen konzervatív elvárásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik