Belföld

Előkerült Orbán Viktor 1988-as, titkos telefonbeszélgetése

A rendszerváltás előttről származó telefonbeszélgetésen az hallható, ahogy Orbán Viktor beszél jövőbeli terveiről Krassó Györgynek, az akkori ellenzék ismert alakjának.

A nyugat.hu-n megjelent cikk szerint a beszélgetés minden valószínűség szerint 1988. április 1-jén zajlott le Orbán és Krassó között, és azért maradhatott fenn, mert vagy Krassót vagy Orbánt, esetleg mindkettejüket, a közéletben betöltött szerepük miatt lehallgatta az állampárt. (UPDATE: Az Index információi szerint Krassó vette fel a beszélgetést újságírói munkájához használt üzenetrögzítőjére. A felvételt nemrég digitalizálni szerették volna, amely így “új életre kelt”.)

„Kivénhedt, öreg szakkollégista vagyok”

Krassó és Orbán arról beszélgetnek, hogyan irányítja Aczél György a rendszerváltás előtt nem sokkal azokat, akiket kell, kiket zártak ki akkoriban az MSZMP-ből és kicsoda is Orbán Viktor. „Én ilyen kivénhedt, öreg szakkollégista vagyok, nincs funkcióm, ilyen hivatalos” – mondja magáról a Fidesz későbbi alapítója, majd hozzáteszi, hogy a Mezőgazdasági Minisztériumban dolgozik, illetve Soros-ösztöndíjat is kap.

Később Orbán beolvassa a Fidesz alapító nyilatkozatát is, amiből kiderül, hogy Orbán akkor még hadarva beszélt.

Az alábbi videón meghallgatható a teljes beszélgetés, a nyugat.hu oldalán pedig el is olvasható a leirat, ha valami nem hallható tisztán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik