Nagyvilág

Túlélte az akasztást, de nem ússza meg a halálbüntetést

akasztas-iranban(960x640)(1).jpg (akasztás, irán, kivégzés, halálbüntetés, )
akasztas-iranban(960x640)(1).jpg (akasztás, irán, kivégzés, halálbüntetés, )

Kötél általi halálra ítéltek egy férfit Iránban, aki azonban túlélte az akasztást. Úgy tűnik, a tiltakozások ellenére az iráni bíróság hajthatatlan, és újra felakasztják az elítéltet.

A 37 éves férfit kábítószer-csempészés miatt ítélték halálbüntetésre Irán észak-keleti részén. Alireza M-et a börtönben akasztották fel, 12 percet lógott a kötélen. A hivatalos állami média beszámolója szerint az orvos halottnak nyilvánította.

Másnap azonban amikor az elítélt családtagjai el akarták szállítani a holttestet, a férfi még lélegzett.

Bár a Alireza jelenleg kórházban van és állapota kielégítő, a bíróság már úgy határozott, hogy újraakasztják, amint “egészségi állapotát az orvosi személyzet kivégzésre alkalmasnak ítéli meg”.

Az Amnesty International is megszólalt az ügy kapcsán. A nemzetközi emberi jogi szervezet utasította az iráni kormányt, hogy állítsa le az újraakasztási eljárást.

Iránban idén októberig összesen 508 emberen hajtottak végre halálos ítéletet, ebből 221 kivégzést még hivatalosan nem erősítettek meg. A kivégzettek nagy többségét – Alireza M-hez hasonlóan – kábítószer-csempészet miatt ítéltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik