Nagyvilág

Újra itt a madárinfluenza

madarinfluenza(960x640)(1).jpg (madárinfluenza, )
madarinfluenza(960x640)(1).jpg (madárinfluenza, )

Több hónap kihagyás után újabb H7N9-es típusú influenzás megbetegedést jelentettek a héten Kínában.

A Hszinhua hírügynökség tájékoztatása szerint az esetet jelentő kelet-kínai Csöcsiang tartomány hatóságai kedden hivatalosan is megerősítették a megbetegedés hírét. Az érintett egy 35 éves, Liu családnevű férfi, akit a múlt hét elején influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba, állapota válságos.

A betegről annyit lehet tudni, hogy a Sanghajt délen határoló Saohszing megye lakosa, kiegészítő keresetként egyebek közt alkalmi festőmunkákkal foglalkozott, vagyis sokat tartózkodott szabadtéren, így szárnyas jószággal is kapcsolatba kerülhetett. A férfi családtagjait is megvizsgálták, egyikük szervezetében sem mutatták ki a vírus jelenlétét.

Kínai és nemzetközi szakemberek az elmúlt hónapokban többször is a madárinfluenza újbóli visszatértének veszélyeire hívták fel a figyelmet. Bár az emberi megbetegedések száma a nyári hőségben jelentősen visszaesett, a kór továbbra is jelen van a szárnyasok között, így emberi fertőzés forrásául szolgálhatnak – nyilatkozott a kínai sajtónak Ceng Kuang, a Kínai Járványügyi Szabályzó és Megelőző Központ vezető szakembere.

Ceng arra figyelmeztetett, hogy az újabb megbetegedések veszélye leginkább az egyébként is influenzaszezonnak számító őszi és téli hónapokban áll fenn. A tavasz elejéig fennmaradó nedves, ködös idő kedvez a vírus terjedésének, a következő időszakban így mind a megelőzés, mind pedig a megbetegedések terjedésének kezelése nehezedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik