Nagyvilág

Neonáci képviselőket ítélhetnek el Görögországban

arany hajnal 2 (arany hajnal)
arany hajnal 2 (arany hajnal)

Felfüggesztette az Arany Hajnal hat képviselőjének mentelmi jogát szerdán a görög parlament a neonáci párt ellen folyó büntetőjogi eljárással kapcsolatban.

A hatóságok a párt három képviselőjét bűnszervezethez való tartozással vádolják. Három másik honatyával szemben kisebb súlyú vádakkal folyik eljárás.

A szélsőséges párt ellen az után indult nyomozás, hogy szeptemberben egy híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rapénekest. Az ügyben az Arany Hajnal három vezetőjét, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártelnököt előzetes letartóztatásba helyezték.

Kivonultak a parlamentből

A szerdai szavazás előtt az Arany Hajnal szóvivője – a mentelmi joguktól megfosztott politikusok egyike – alkotmányellenes összeesküvésnek nevezte a lépést, a párt frakciója pedig tiltakozásul kivonult az ülésteremből.

A szavazáson a parlament több mint kétharmada támogatta az ügyészség által megvádolt képviselők mentelmi jogának felfüggesztését.

A 300 fős törvényhozásban 18 mandátummal rendelkező párt korábban közölte: politikai lejárató kampánynak tartja az ügyet.

Katonai kiképzésben vettek részt?

A büntetőjogi eljárásban a párt közel kéttucatnyi tagját bűnszervezetben való részvétellel és annak vezetésével, valamint illegális fegyvertartással vádolják. Igazságügyi források szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy az Arany Hajnal bűnszervezetnek legyen minősíthető.

A büntetőügy tanúi görög sajtóhírek szerint korábban arról számoltak be: az érintett képviselők részt vettek a párt tagjainak “katonai jellegű” kiképzésében, amely során bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra készítették fel, illetve fegyverekhez juttatták őket.

Eddig az Arany Hajnal hat képviselőjét és 15 további tagját vették őrizetbe a hatóságok, de három honatyát később feltételesen szabadlábra helyeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik