Nagyvilág

Lemondanának mandátumukról a görög újnácik

arany hajnal (arany hajnal)
arany hajnal (arany hajnal)

Az Arany Hajnal görög neonáci párt 18 parlamenti képviselője burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy lemond mandátumáról. Márpedig emiatt időközi választást kellene kiírni helyük betöltésére, és e választás kampánya csak még bonyolultabbá tenné a helyzetet a súlyos gazdasági és társadalmi gondokkal küszködő országban.

A párt ellen nyomozás folyik annak kiderítésére, hogy szervezeti szinten is köze volt-e a Pavlosz Füszasz antifasiszta rapper meggyilkolásához. Füszasz megölésével a párt egyik 45 éves hívét gyanúsítják.

Fotó: AFP/STR

“Minden alkotmányos eszközt fel fogunk használni politikai becsületünk védelmére. Mindenféle forgatókönyv lehetséges. Ha az ország a bizonytalanság örvényébe kerül, akkor ezért a felelősség azokra hárul majd, akik az Arany Hajnalt vádolják, nem pedig ránk” – jelentette ki Nikosz Mihaloliakosz, a párt vezetője csütörtök este a parlamentből távozóban.

Az Arany Hajnal tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött. A gyilkosság azonban viharos reakciókat váltott ki a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiban, több görög városban összecsaptak a rendőrök és a tüntetők a hét elején.

Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint a gyilkosság óta harmadával csökkent az Arany Hajnal támogatottsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik