Nagyvilág

Észak-Korea totális háborúval fenyeget

eszak-korea(960x640)(1).jpg (észak korea, )
eszak-korea(960x640)(1).jpg (észak korea, )

Csak az atomfegyver birtokában lévő észak-koreai forradalmi erők szavatolhatják a békét a Koreai-félszigeten - szögezte le az észak-koreai Állami Védelmi Bizottság, amely ismételten óva intette Washingtont a "nukleáris zsarolástól".

A Kim Dzsong Un vezette befolyásos testület egyrészt a csütörtökön kezdődött amerikai-japán-dél-koreai haditengerészeti gyakorlatra, másrészt pedig John Kerry egyik nyilatkozatára reagált. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanis jelezte: Washington kész meg nem támadási szerződésről tárgyalni Észak-Koreával, ha az egyértelmű jelét adja annak, hogy hozzálátott nukleáris potenciáljának felszámolásához.

A bizottság közleményében leszögezte: a Koreai-félszigeten csakis az atomfegyverrel rendelkező észak-koreai forradalmi erők szavatolhatják a békét és biztonságot, nem pedig valamiféle meg nem támadási szerződés. Washingtonnak fel kellene hagynia az Észak-Koreával szembeni ellenséges magatartásával, ha valóban békét akar a Koreai-félszigeten és Amerika földjén – állapítja meg a testület.

A bizottság utalt a hadgyakorlatra is, amelyen az Egyesült Államok a George Washington nevű atommeghajtású repülőgép-hordozóval vesz részt. A hordozón legalább 100 atomfegyver van hadrendbe állítva. A védelmi bizottság hangsúlyozta, hogy Phenjan válaszolni fog mindenfajta ellenséges lépésre és provokációra, amely – mint a közlemény fogalmaz – totális háborúba, az Egyesült Államokkal való konfliktusba torkollhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik