Nagyvilág

Újra üzemel a két Korea ipari parkja

keszong (keszong, korea)
keszong (keszong, korea)

Öt hónapos szünet után helyi idő szerint hétfő reggel újraindították a két Korea közös ipari parkját, a keszongi ipari komplexumot.

A határtól mintegy 10 kilométerre, észak-koreai területen fekvő, 2004-ben létrehozott különleges gazdasági övezetből a phenjani kommunista vezetés áprilisban vonta ki a 123 dél-koreai cég által ott foglalkoztatott 53 ezer dolgozóját.

Szöul és Phenjan viszonya idén februártól vált ismét feszültebbé, miután a 2011 végén hatalomba emelt Kim Dzsong Un atomháború kirobbantásával fenyegetőzött, és Phenjan újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Márciusban pedig Észak-Korea egyoldalúan felmondta az ENSZ égisze alatt kötött fegyverszüneti megállapodást Dél-Koreával.

A két Korea viszonyát azonban az utóbbi hetekben ismét a közeledés jellemezte: Phenjan lehetővé tette több tucat, az 1950-1953-as koreai háború során szétszakadt család találkozását, helyreállt a katonai forródrót, s az északiak augusztusban jelezték, hogy készek újra megnyitni a keszongi ipari parkot. Az első dél-koreai menedzserek hétfő reggel nem sokkal nyolc óra után lépték át a koreaközi határt.

Az elmúlt hetekben folytatott tárgyalásokon a dél-koreai fél bizonyos feltételeket fogadtatott el az északi partnerrel. Így a többi között azt, hogy a közös vállalkozásba külföldi beruházók is bekapcsolódhatnak. Értesülések szerint Szöul ettől mindenekelőtt azt reméli, hogy Phenjan nem szánja el magát ismét olyan drasztikus lépésre, mint amilyet a különleges gazdasági övezet öt hónappal ezelőtti bezárása jelentett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik