Nagyvilág

Sertésbelsőségből készített olajat – életfogytiglanit kapott

étolaj (étolaj)
étolaj (étolaj)

Egy kelet-kínai vállalkozó élelmiszerhulladékot használt étolaj készítéséhez, köztük csirkék és kacsák farát, valamint sertésbelsőséget. A rákkeltő anyag árusításáért életfogytiglanit kapott.

A Csiangszu tartományi Vang Csen-kujt, egy Kangrun nevű vállalat résztulajdonosát és jogi képviselőjét élete végéig megfosztották politikai jogainak gyakorlásától, és teljes személyes vagyonát elkobozták.

Vang a vád szerint az “étolaj” gyártásához étkezésre alkalmatlan élelmiszerhulladékot használt, köztük csirkék és kacsák farát, sertésbelsőséget. A végterméket több mint száz élelmiszergyártónak vagy olajfeldolgozónak adta el több mint egy éven át Anhuj és Szecsuan tartományokban, valamint Csungkingban és Pekingben. Több mint 60 millió jüant (2,1 milliárd forint) keresett vele. Tavaly tavasszal bukott le.

Az ügy további 14 szereplőjét különböző időtartamú szabadságvesztésre és bírságra ítélték, közülük a legsúlyosabb 15 év, illetve 5 millió jüan (179 millió forint) volt.

Korábban lebukott már olyan több tucat főt számláló, tartományokon átnyúló hálózatot működtető bűnbanda is, amely csaknem 100 tonna olajat gyártott már használt, az éttermek mögötti csatornákból kikotort, illetve vásárolt olajmaradékból.

Országosan több száz, főzőolaj-hamisítással és -értékesítéssel foglalkozó gyanúsítottat vettek már őrizetbe, csak a kelet-kínai Santung tartományban tavaly 134 embert fogtak el. Az érintettek között kormányzati tisztségviselők is voltak, akiket kötelességszegés miatt lefokoztak. Egy súlyos esetben, amikor 110 tonna olajat állítottak elő és adtak el, a két főbűnös tíz-tíz év börtönbüntetést kapott.

A már napvilágra került botrányok nyomán az idén év elején a kínai legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség külön iratban foglalkozott a témával, és az összefoglaló nevén “csatornaolajnak” nevezett termékkel való visszaélésért esetenként a legsúlyosabb büntetés kiszabását is indokoltnak tartotta. A tevékenység ugyanis veszélyes élelmiszer előállításának, tehát bűncselekménynek minősül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik