Gazdaság

Kitisztítanák az élelmiszerpiacot

élelmiszer (élelmiszer, vásárló, tejföl)
élelmiszer (élelmiszer, vásárló, tejföl)

Az e-útdíjrendszer adatainak felhasználásával, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) informatikai fejlesztésével lépnének fel a hatóságok az élelmiszeriparban tapasztalt feketegazdaság ellen - olvasható a Magyar Nemzetben.

Felhasználják az elektronikus útdíj bevezetésével keletkező adatokat, és a rendszer kiépítése után a hatóság rendszám alapján követheti a látókörébe került teherautók mozgását – tudta meg a Magyar Nemzet az adóhatóságtól. A Nemzeti Adó- és Vámhatóság várakozása szerint ezzel jelentősen javulhat az ellenőrzések hatékonysága, másrészt átláthatóbbá és nyomon követhetőbbé válhat a szállítmányok útvonala, ami a bevallások utólagos ellenőrzésének eredményességét is növeli.

A Nébih egy kétszázmillió forintos informatikai fejlesztéssel teszi átláthatóvá a húspiacot, a rendszer a teljes sertéságazatban zajló élőállat- és árumozgás nyomon követését teszi lehetővé. A terület azért élvez elsőbbséget, mert becslések szerint a sertéságazatban 40-50 százalék a feketegazdaság részesedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik