Gazdaság

Így lesz az Ukrajnában hámozott kínai krumpliból magyar

krumpli (krumpli, )
krumpli (krumpli, )

A legtöbb boltban sokkal alacsonyabb a magyar termékek aránya, mint a külföldieké. Szakértők szerint, ha nem történik valami, ez az arány tovább romlik.

Versenyhátrányban került a magyarországi élelmiszeripar az ágazatot sújtó különadók miatt – állítja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége az Agrár Európa Kft. tanulmányára hivatkozva. Az elemzés azt mutatja, hogy 2004-ben még 90 százalék volt a magyar termékek aránya a boltok polcain, ma már csak 65 százalék.

Az unióban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozása érvényes. Eszerint a származási hely az, ahol a legutolsó lényeges beavatkozás történt az előállításban. Ez lehet a csomagolás is. Vagyis a kínai krumpli, amit Ukrajnában hámoztak, majd Magyarországon csomagoltak, az unió szerint magyar.

A kormány két éve bevezetett egy saját rendszert, amit Brüsszel nem fogadott el, ezért nem kötelező. Eszerint magyar termék az, amiben minden magyar. Vagyis magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Hazai termék, ami összetevőinek legalább 50 százaléka magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt, és hazai feldolgozású termék, ami Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmaz.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Olvasói sztorik