Nagyvilág

Nem nyugszik bele a Gárda-ítéletbe a Jobbik

A strasbourgi emberi jogi bíróság jogszerűnek találta a 2009-es feloszlatást, az ellenzéki párt az utolsó pillanatban fellebbezett.

A Magyar Gárda Egyesület bírósági feloszlatása nem sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett gyülekezési és egyesülési szabadságot – mondta ki júliusi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.

A Jobbiknak nem tetszik ez az ítélet, ezért a strasbourgi bíróság nagykamarájához fordulnak a döntés ellen. A fellebbezést az erre nyitva álló határidő utolsó napján adja be a Strasbourgban tartózkodó Gaudi-Nagy Tamás – írja az Index.  A jobbik országgyűlési képviselője úgy indokolta a fellebbezést, hogy nem tartja összeférhetőnek a demokráciával, hogy egy olyan szervezet feloszlatását tartsák jogszerűnek, ahol egyetlen hajszál sem görbült meg és aminek a tagjai csak rendet akartak.

Ha egy kicsit össze is szorul a gyomrom, ezt el kell viselni mások szólásszabadságának védelme érdekében” – fogalmazott Gaudi.

A Magyar Gárda azért fordult 2010-ben kérvénnyel az Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy semmisítsék meg  az egyesület feloszlatását kimondó ítéletet. Egy demokratikus társadalomban a közösség számára hasznosnak ítélhető cél sem valósítható meg a demokrácia értékrendjét sértő eszközökkel – többek közt ezzel indokolta a döntést a bíró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik