Nagyvilág

Félrenyomták a gombot Fukusimában

fukusima (fukusima)
fukusima (fukusima)

Véletlenül a stop gombot nyomhatta meg a fukusimai atomerőmű egyik dolgozója, így rövid időre leállt hétfőn a megrongálódott reaktor hűtése.

Az üzemzavar a két és fél évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott atomerőmű egyes reaktorában történt, amelynek magja megolvadt a tavalyelőtti katasztrófa idején. Hétfő délelőtt leállt a hűtőrendszer egyik szivattyújának áramellátása, de a berendezést azonnal átkapcsolták pótáramforrásra.

A rövid üzemzavart feltehetően az okozta, hogy az erőmű egyik dolgozója tévedésből a “stop” gombot nyomta meg a hűtőrendszer ellenőrzésekor.

A 2011 márciusában történt földrengés és szökőár idején az erőmű területére beömlő víz elárasztotta az elektromos berendezéseket, leállt a hűtőrendszer vízellátása, aminek következtében az egyes és a hármas reaktor atommagja túlhevült és megolvadt. A bajba került atomerőművet lebontják. A kárfelszámolóknak jelenleg a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy az erőmű területén mintegy 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és egyre gyakrabban előfordul, hogy szivárogni kezdenek a víztároló tartályok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik