Nagyvilág

Még mindig lyukas a fukusimai erőmű

fukusima (fukusima)
fukusima (fukusima)

Újabb léket talált a két és fél évvel ezelőtt balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőműben a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat. A cég csütörtökön azt közölte, hogy ezúttal az 5-ös és 6-os reaktor közelében lévő tengeralatti védőgát sérült meg, amely a radioaktív anyagok vízbe jutását hivatott megakadályozni.

Egyelőre nem tudták megállapítani, milyen következményekkel járhat az újabb lék, de közölték, hogy a tengerben eddig nem emelkedett számottevően a sugárzás mértéke. Az 5-ös és a 6-os reaktor környékén alacsony a radioaktivitás szintje, és a sugárzó elemek tengerbe jutásának kicsi a valószínűsége. A TEPCO leszögezte, hogy a lehető leghamarabb kijavítja a hibát, amint ezt az időjárási helyzet lehetővé teszi.

Nézzen fotókat atomkatasztrófa sújtotta területről!

Az 5-ös és a 6-os reaktor nem sérült meg jelentősen a 2011. március 11-ei balesetben, mivel nem üzemelt a 9-es erősségű földrengés és a szökőár idején.

Az erőműben az elmúlt hónapokban számos szivárgást történt, augusztusban például egy tartályból 300 tonna sugárszennyezett víz folyt el. Az NHK tévécsatorna csütörtöki jelentése szerint az vezetett a szivárgáshoz, hogy a tározó fémlapjait szétfeszítette a víz. A léket a TEPCO azóta befoltozta.

Szintén csütörtöki japán sajtójelentések szerint a sugárszennyezett víz folyamatos szivárgása ellenére visszakerültek a helyi boltok polcaira a fukusimai halak. A halászok szerdán folytathatták munkájukat, amelyet az augusztusi szivárgás után kellett felfüggeszteniük. A szerdán fogott 1500 kilogramm halban nem mutattak ki radioaktivitást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik