Nagyvilág

Madeleine-ügy: Gőzerővel nyomoz a Scotland Yard

madeleine mccann (madeleine mccann)
madeleine mccann (madeleine mccann)

Mobiltelefonos hívások ezreinek vizsgálatából igyekszik megtudni a Scotland Yard, hogy ki rabolhatta el a több mint hat éve Portugáliában eltűnt skót kislányt, Madeleine McCannt.

A londoni rendőrség a nyáron hivatalosan újrakezdte a nyomozást a portugál hatóságok által évekkel ezelőtt lezárt ügyben. Akkor részletek nélkül bejelentette, hogy új bizonyítékok birtokában van, miután aprólékos munkával áttekintette az addig felgyűlt több mint 30 ezer oldalnyi dokumentáció jelentős részét.

Felhívják a nyaralókat

Andy Redwood detektív-főfelügyelő, a Madeleine-ügy újbóli kivizsgálására alakított 37 fős Scotland Yard-egység vezetője most annyit hozzátett a korábbi tájékoztatáshoz, hogy a vizsgálat keretében feltérképezik mindazok mobiltelefon-használatát, akik a portugál üdülőhely környékén tartózkodtak a kislány eltűnésének idején.

Redwood utalást tett arra is, hogy a Scotland Yard konkrét nyomokat követ, mondván: nem csupán “vaktában kivetett hálóról” van szó, hanem “célzott” adatelemzésről.

Fotó: AFP/Leon Neal

A rendőrtiszt szerint immár 41 olyan személy van a Scotland Yard látókörében, akik “érdekesek” lehetnek a vizsgálat szempontjából. A felügyelő mindazonáltal nem használta a “gyanúsított” szót.

Redwood elmondta ugyanakkor, hogy azok a turisták, akik a gyermek eltűnésének időpontjában a Praia da Luz üdülőhelyen tartózkodtak, számíthatnak “egy rutinjellegű telefonhívásra” a Scotland Yardtól.

Az új Scotland Yard-vizsgálat elindítása – amelyet a szülők kérésére David Cameron brit miniszterelnök személyesen rendelt el – évek óta a legnagyobb horderejű fejlemény a modernkori brit kriminalisztika egyik legrejtélyesebb esetének számító ügyben.

Rejtély több mint 6 éve

A skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá.

A gyanúsítást egy ével később – érdemi bizonyítékok hiányában – feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Madeleine McCann sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy egy jómódú, gyermektelen külföldi házaspár “megrendelésére” rabolhatták el.

A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján “látni” vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

A szülők által létrehozott alapítvány rendszeresen közzétesz számítógépes eljárással “öregített” fotóhű portrékat arról, hogy a négyévesen eltűnt Madeleine kora haladtával éppen hogy nézhet ki, de eddig ez sem vezetett eredményre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik