Nagyvilág

Váratlan fordulat a hat éve eltűnt kislány ügyében

Madeleine McCann (Madeleine McCann)
Madeleine McCann (Madeleine McCann)

Van esély arra, hogy él Madeleine McCann - közölte csütörtökön a Scotland Yard.

Kapcsolódó cikkek

A londoni rendőrség hivatalosan újrakezdte a nyomozást a portugál hatóságok által évekkel ezelőtt lezárt ügyben, és bejelentette, hogy új bizonyítékok birtokában van.

Andy Redwood főfelügyelő, a Madeleine-ügy újbóli kivizsgálására alakított 37 tagú Scotland Yard-egység vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az anyag felülvizsgálata során új tanúk is előkerültek. Hozzátette: a brit rendőrség változatlanul lehetségesnek tartja, hogy Madeleine McCann életben van.

Az új Scotland Yard-vizsgálat elindítása évek óta a legnagyobb horderejű fejlemény az ügyben, amely a modern kori brit kriminalisztika egyik legrejtélyesebb esete.

6 éve veszett nyoma Portugáliában

A skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá.

A gyanúsítást egy ével később – érdemi bizonyítékok hiányában – feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Fotó: Northfoto

Az egész világot felkavarta az eset

Madeleine sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy jómódú, gyermektelen külföldi házaspárok “megrendelésére” rabolhatták el.
A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján “látni” vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

Miniszterelnöki közbenjárás

A Scotland Yard most elindított nyomozásának előzményeként, két évvel ezelőtt – Madeleine nyolcadik születésnapján – a szülők nyílt levelet intéztek David Cameron brit miniszterelnökhöz, kérve a kormányfőt, hogy rendelje el az ügyben felgyűlt értesülések, adatok és bizonyítékok halmazának független és minden részletre kiterjedő felülvizsgálatát.

Cameron ennek eleget is tett, és a belügyminisztérium útján utasította a Scotland Yardot a bizonyítékok átfésülésére. E felülvizsgálat eredményeként jelentette be csütörtökön a rendőrségi detektívcsoport vezetője az új nyomozás elindítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik