Nagyvilág

Rekordkártérítés orvosi műhibáért

mutet(210x140)(7).jpg (műtét)
mutet(210x140)(7).jpg (műtét)

Egy 16 éves fiúnak leállt a szíve a műtét alatt, újraélesztették, de nem az intenzív osztályra vitték. Maradandó agykárosodást szenvedett.

Félmillió euró (148 millió forint) kártérítést ítélt meg egy páciensnek orvosi műhiba miatt a szlovákiai Nyitra körzeti bírósága. A kártérítés mértéke rekordnak számít az országban, ahol hasonló esetekben a betegek eddig csak szimbolikus összeget kaptak – közölte a szlovák sajtó csütörtökön.

Hat évvel korábban egy tizenhat éves fiú éber kómába esett rutinnak számító orrműtétje után. A szakértői vélemény szerint az operáció előtt teljesen egészséges fiúnak többé nincs esélye arra, hogy normális életet éljen: haláláig családtagjai segítségére szorul.

A bíróság szerint a fiatal férfi állapotáért egyértelműen a kezelőorvosok a felelősek. Az operáció alatt a páciensnek váratlanul leállt a szíve, majd az újraélesztés után végzetes hibát követtek el: a műtétet követően nem az intenzív osztályra vitték, hanem egy átlagos szobában helyezték el és órákon át felügyelet nélkül hagyták.

Amikor a személyzet észrevette, hogy a fiú egyáltalán nem ébred fel, agya már visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik