Nagyvilág

Másfél millió forintért bárki lehet magyar Ukrajnában

utlevel(210x140)(2).jpg (útlevél, )
utlevel(210x140)(2).jpg (útlevél, )

Ötezer euróért kínálják az ukránoknak a magyar útlevelet egy honlapon – írja a Népszabadság. Az oroszok ennél drágábban, kilencezer euróért vásárolhatnak.

Az eredetileg magyar származású külföldi állampolgárok számára kidolgozott egyszerűsített honosítási eljárással visszaélve, három-hat hónapos átfutási idővel ígérnek magyar útlevelet az érdeklődőknek – írta a lap. Az összeg azokra vonatkozik, akik személyesen részt vesznek az eljárásban. Aki nem, annak további ötszáz eurót kell fizetnie.

A honlap kínálatában kishatárforgalmi engedély is szerepel, ezt hivatalosan csaknem négyszáz, a magyar határhoz közel fekvő településen élők válthatnak ki. 1600 euróért cserébe hozzájuthat minden ukrajnai régió lakosa.

Orosz állampolgároknak kilencezer euróért ajánlanak útlevelet, de a más államokban élőket sem zárják ki: velük külön megállapodás kérdése az ár.

A Népszabadság felhívta a megadott telefonszámok egyikét, hogy megkérdezzék, miként juthat a honosítási program keretében magyar okmányokhoz valaki, akinek nincsenek magyar felmenői. Azt a rövid választ kapták, hogy „majd lesznek”. A lap azt is megtudta, hogy a cég szerint ukrajnai levéltárakon keresztül bárkinek tudnak magyar ősöket felmutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik