Belföld

Százezrek kérelmeztek magyar állampolgárságot

Hatar(210x140)(2).jpg (határátkelő, )
Hatar(210x140)(2).jpg (határátkelő, )

Az elmúlt két évben összesen 362 ezren kérelmeztek egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságot. A kérelmekből több mint 320 ezret hagytak jóvá – derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Volner János jobbikos képviselő kérdésére adott írásbeli válaszából.

Több mint 65 országból érkeztek a kérelmek, Szíriából, Tajvanról és Indonéziából is. A legtöbben – 125 ezernél is többen – Romániából választották az egyszerűsített honosítási eljárást, de Szerbiából és Ukrajnából is több ezren jelentkeztek.

A 2011. január 1. óta érvényes szabályozás szerint az egyszerűsített honosítási eljárás ingyenes. Nem kell hozzá Magyarországon letelepedni, sem állampolgársági vizsgát tenni, sem a magyarországi lakóhelyet és megélhetést igazolni, viszont szükséges a magyar nyelv ismerete.

Kérelmet az nyújthat be, aki magyar állampolgár volt, vagy felmenője volt az,  vagy valószínűsíti magyarországi származását, magyar nyelvtudását igazolja, büntetlen előéletű, nincs ellene folyamatban eljárás, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát, nemzetbiztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik