Belföld

Áder visszavont egy magyar állampolgárságot

Ader-Janos(210x140)(1).jpg (áder jános)
Ader-Janos(210x140)(1).jpg (áder jános)

Az indok egyelőre titkos, de vélhetően „csalárd módon járt el” az állampolgárság-igénylő.

Áder János köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt visszavonta egy Ukrajnában született 23 éves férfi magyar állampolgárságát – írja az origo. A Magyar Közlönyből csak annyi derül ki a férfiról, hogy 1990. augusztus 18-án Ungváron, a mai Ukrajna területén született, az anyja neve Terpak Valentina Ivanivna, és a férfi egyéb neveken (Lackó Jevgenij Vilmosovics, illetve Latsko Ievgen) is ismerhető.

A portál megkérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt, ám ott a konkrét ügyről nem árultak el részleteket, és csupán a törvény szövegével válaszoltak. Eszerint “a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg”.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a személyes adatok védelme miatt szintén nem árult el részleteket, a hivatal annyit írt, hogy “csak akkor vonható vissza a magyar állampolgárság, ha az érintett a honosítás során csalárd módon járt el”.

A magyar állampolgárság visszavonással történő megszüntetéséről — a belügyminiszter előterjesztése alapján — minden esetben a köztársasági elnök dönt – olvasható az origón.

Nemrég arról írtunk, hogy moszkvaiak tízezrei vennének magyar letelepedési engedélyt, ha jól tálalnák nekik a lehetőséget – mondja az orosz miniszterelnök modernizációs tanácsadója.

Itt pedig egy remek galériát láthat Semjén Zsoltról, aki a százezredik magyar állampolgárságot igénylő férfit ünnepli!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik