Nagyvilág

Több mint 500-an meghaltak a pakisztáni rengésben

pakisztán, földrengés (pakisztán, földrengés)
pakisztán, földrengés (pakisztán, földrengés)

Ötszáztizenötre emelkedett a délnyugat-pakisztáni földrengés megtalált halálos áldozatainak száma – közölte Babar Jakub, Beludzsisztán tartomány főminisztere pénteken a helyszínen, Avaran körzetben.

A térség, ahol a keddi, 7,7-es erősségű földmozgás pusztított, a beludzsisztáni lázadók erődítménye. A segítségnek a szakadár lázadók ellenőrzése alatt lévő hegyeken átvezető kátyús utakon kell megközelíteni a természeti csapás sújtotta térséget.

A lázadók továbbra is akadályozzák a mentési munkálatokat: rálőnek a mentésben részt vevő katonákat szállító helikopterekre. Csütörtökön két rakéta kis híján eltalálta az országos katasztrófavédelmi ügynökség szolgálatban lévő tábornokát szállító helikoptert, pénteken pedig két segélyt szállító helikopterre lőttek rá – közölte a hadsereg.

Nászir Dzsandzsua altábornagy, a tartomány rangidős tisztje közölte: a közbiztonsági helyzet és más akadályok ellenére mindent megtesznek, hogy az utolsó embert is kimentsék. A mentők pénteken további holttesteket találtak a beomlott sárkunyhók romjai alatt.

“A lányom meghalt, amikor a házam összedőlt. Én is bent voltam, de sikerült kiszaladnom” – mondta el a 70 éves Gul Dzsan. “Itt ülünk a tűző napon, menedékre lenne szükségünk.”

“Bárhová megyünk, mindenütt sátrakat kérnek az emberek” – mondta Abdul-Kadír Balos parlamenti képviselő.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig 25 ezer darab, 53 kilós élelmiszercsomagot, több mint 25 ezer sátrat és hatezer takarót osztottak ki a katasztrófa sújtotta területen.

A mintegy 9 millió lakosú, Olaszországnyi területű Beludzsisztán, amely arany-, réz- és ónkészletei ellenére gazdaságilag elmaradott, Pakisztán függetlenné válása (1947) óta kacérkodik az elszakadással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik