Nagyvilág

Óriási siker az első szaúdi játékfilm

szaud-arabia(210x140)(2).jpg (szaúd arábia)
szaud-arabia(210x140)(2).jpg (szaúd arábia)

Szaúd-Arábia eddig tiltotta a játékfilmek készítését. Az első film azonban rögtön olyan sikeres lett a nemzetközi fesztiválokon, hogy Oscar-díjra nevezik. A hazai közönség azonban nem láthatja a filmet.

A nemzetközi fesztiválokon aratott sikerek nyomán Szaúd-Arábia Oscar-díjra nevezi a legjobb idegennyelvű alkotások kategóriájában a vallási szigoráról ismert országban valaha forgatott első nagyjátékfilmet, Haifa al-Manszúr rendezőnő Vadzsda, a lány (Wadjda) című művét.

Példátlan

A sivatagi királyság történetében példátlan lépést Szultan al-Bazie, a szaúdi Társaság a Művészetekért és a Kultúráért elnöke jelentette be a hét végén, hangoztatva, mennyire büszkék az országot és annak kultúráját hitelesen képviselő filmre, és mennyire örülnek, hogy a mű “témái és cselekménye messze a határainkon kívül is visszhangra talált”.

Nem volt könnyű elkészíteni

A Gerhard Meixner német producer közreműködésével, jórészt titokban készült film egy olyan lányról szól, aki a merev társadalmi szabályok ellenére a saját útját akarja járni: akar magának egy kerékpárt, és vágya megvalósítása céljából nem riad vissza a társadalmi konvenciók megsértésétől sem.
A mű elkészültét jócskán nehezítette, hogy Szaúd-Arábiában nők és férfiak nem dolgozhatnak együtt, az alkotást ráadásul egy nő rendezte.

Több díjat nyert már

“A film meglehetősen pontosan festi le a valóságot, elsősorban a hétköznapi életről és a nők nehézségeiről szól” – mondta Meixner a tavalyi velencei filmfesztiválon, ahol az alkotás világpremierjét tartották. Azóta a Wadjda több nemzetközi elismerést is besöpört, köztük a legjobb arab játékfilmnek járó díjat a dubaji filmfesztiválon és a “felfedezéseknek” járó díjat Cannes-ban, de ovációval ünnepelték Velencében is.

Az első szaúdi játékfilmet a hazai közönség nem láthatja Szaúd-Arábiában, mert a helyi mozik csak animációs vagy természetfilmeket vetíthetnek, kizárólag gyerekeknek és nőknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik