Nagyvilág

Kínában már a kérdezés is rémhírterjesztésnek számít

Egy húszéves nőt csak azért zártak öt napra börtönbe, mert egy gyilkosságról akart többet megtudni.

A kínai vezetés már-már paranoiásan fél az interneten folyó beszélgetésektől. Nem elég, hogy erősen cenzúrázzák a világhálót, és cenzorok ezrei pásztázzák folyamatosan a közösségi oldalakat a kommunista pártnak nem tetsző tartalmak után kutatva, nemrég olyan törvényt hoztak, amely lehetővé teszi a hamis pletykákat terjesztő emberek börtönbe zárását. És ezt annyira szigorúan veszik, hogy már egy egyszerű érdeklődő kérdés miatt is alkalmazzák.

Ezt a saját bőrén tapasztalta meg egy Hepej tartományban élő húszéves nő, aki egy közösségi oldal fórumán tett fel egy kérdést – írta a ChinaSmack. A nő csak ennyit írt: „azt hallottam, hogy egy gyilkosság történt Lucsangban, tud erről valaki tényeket?” A kérdés nagyon gyorsan ezer ember olvasta és osztotta meg, és hamarosan terjedni kezdett a környéken élő emberek közt.

Felfigyeltek erre a kínai hatóságok is, és úgy ítélték meg, hogy ezzel a kérdéssel a nő „súlyosan megsértette a köznyugalmat és pánikot keltett az emberekben” – közölte a Közbiztonsági Hivatal egyik politikai tisztje. A hatóságok „internetes rémhírként” könyvelték el az érdeklődést, és egy nyomozás után meg is találták a kérdést feltevő nőt, akit azonnal le is tartóztattak, és öt napra börtönbe zártak, „a törvényekben foglaltak szerint cselekedve”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik