Tech

Fénysebességgel cenzúráznak Kínában

Weibo (weibo, )
Weibo (weibo, )

Akár percek alatt is, de átlagosan fél órán belül eltüntetik a rendszerellenes bejegyzéseket.

A Twitter ottani verziója, a Wiebo nagyjából 300 millió felhasználónak örvend – többek közt nyugati celebeknek. Ez a 300 millió felhasználó egy átlagos napon 100 millió bejegyzést küld el, ami körülbelül 70 ezer üzenet percenként.

A texasi Rice Egyetem egyik munkatársa, Dan Wallach ennél egy picit kisebb, de valószínűsíthetően reprezentatív mintával dolgozott, mikor véletlenszerűen kiválasztott 3500 felhasználót, akiket két héten keresztül követett. Kísérlete során összesen 4500 bejegyzés rejtélyes eltűnésének volt a szemtanúja. Az eretnek gondolatok majdnem harmada már a megjelenés percében eltűnik, de 90 százalékuk 24 órán belül biztos, hogy törlésre kerül.

Wallach nagyvonalúnak mondható feltételezése szerint, ha egy cenzor percenként 50 bejegyzést meg tudna nézni, és a cenzorok 8 órás munkarendben dolgoznak, akkor legalább 4200 embert kell csak azért foglalkoztatni, hogy a Weibo “tiszta” maradjon.

S bár nyilvánvaló, hogy az emberi munkásokat meghatározott kulcsszavakra élesített gépek is segítik, az ilyen rövid reakcióidőhöz akkor is méretes cenzorhadsereg szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik