Light

Női nemi szervek az egyetemi lap címlapján

Az ausztrál lap mind a négyezer példányát lefoglalták a szeméremdombokat ábrázoló fényképek miatt.

Országos, és a hírek terjedésével már világraszóló botrányt okozott a Sydney Egyetem diáklapja, az 1929 óta hetente megjelenő Honi Soit. A lap szerkesztői ugyanis úgy döntöttek, hogy női hallgatók szeméremtestéről készített fotókkal a címlapon jelentetik meg az egyetemi újságot. A lapot kiadó hallgatói tanács (a helyi HÖK) azonban csak egy feltétellel engedélyezte a címlapot: ha egy fekete csíkot helyeznek a kényes részekre.

A lap szerkesztői ezt teljesítették is – a cenzúrázott verzió azonban nem lett eléggé cenzúrázva. A fekete csíkok ugyanis átlátszóak maradtak, és nem érték el a kívánt célt, hogy takarjanak. Ezért a hallgatói tanács elrendelte az összes példány elkobzását. A lap feltehetően majd csak a címlap nélkül jelenhet majd meg – írta a Sydney Morning Herald.

A fotókon szereplő nők mind az egyetem hallgatói, és önként vállalták, hogy szeméremtestük a diáklap címlapján szerepeljen. Egyikük, a 18 éves Lilly Patchett a news.com.au című lapnak elmondta: a lap szerkesztői eredetileg csak tíz képet akartak, de végül 18-an vállalták a részvételt. Az egyetemista közölte, hogy nagyon büszke a címlapra, és arra, hogy részese lehetett a projektnek, amelynek az volt a célja, hogy bemutassa: a szeméremdomb is csak egy része a női testnek, amit nem kellene szégyellniük a nőknek.

Azzal, hogy átlagos nők átlagos nemi szerveit mutatták be, a lap szerkesztői azt akarták megmutatni, hogy milyen egy valódi szeméremdomb, hogy ne csak a média által terjesztett cenzúrázott, vagy utólag Photoshoppal kozmetikázott képek jelenjenek meg, amelyek torz képet alakítanak ki a férfiakban a egy női nemi szervekről. Patchett egy blogposztban kijelentette: a képeket látva még ő is meglepődött azon, hogy milyen „csodásan sokfélék” a szeméremdombok, ami jól mutatja milyen mélyen beleült az emberekbe a szeméremtestekről kialakult hamis kép.

A lap egyik szerkesztője, Hannah Ryan szerint az egész hajcihő azt bizonyította, amire fel akarták hívni a figyelmet: „nekünk nőknek szégyellnünk kell a testünket, és el kell azt rejteni”.

A cenzúrázatlan címlapot felnőtt olvasóink itt megnézhetik.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik