Nagyvilág

Tömegmegmozdulások egy fekete fiú lelövése miatt

A hatvanas évek polgárjogi mozgalmának tüntetéseire emlékeztető tömegmegmozdulások voltak csütörtökön több amerikai nagyvárosban.

Az eset, amellyel már a jelentősebb amerikai lapok is a címlapon és az országos televíziók pedig a nyitóhírek között foglalkoznak, február 26-án történt, amikor a 17 éves Trayvon Martin elment otthonról édességet venni, de a 28 éves települési önkéntes rendész-őrjárat vezetője, George Zimmerman gyanúsnak találta őt, követni kezdte, majd agyonlőtte.

Az Orlando egyik elővárosában, Sanfordban történt emberölés elkövetőjét azóta sem tartóztatták le, mert Zimmerman azt állította, hogy önvédelemből cselekedett és egy 2005-ben elfogadott floridai törvényre hivatkozott, amely lehetővé teszi az akár halálos erő alkalmazását is, ha valaki attól fél, hogy súlyos testi sérülést fognak okozni neki. A sanfordi rendőrséget, amely szerint semmi sem mond ellen Zimmerman vallomásának, jogvédő szervezetek rasszizmussal vádolták meg.

Zimmermannak – aki rendőrség szerint fehér, a rokonságától származó értesülések szerint pedig spanyolajkú és rasszistának nem nevezhető – volt fegyverviselési engedélye. Sajtóértesülések szerint az keltett benne gyanút, hogy Trayvon Martin csuklyás pulóvert viselt. Az elkövető letartóztatását csütörtök esti adatok szerint csaknem 1,4 millió ember követelte a Change.org weboldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik