Nagyvilág

Libanont bombázta Izrael pénteken

izraeli légierő (izrael, repülő, légierő)
izraeli légierő (izrael, repülő, légierő)

Az izraeli légierő egy libanoni célpontot bombázott pénteken válaszul az előző napon Észak-Izrael ellen végrehajtott rakétatámadásokra - közölte egy izraeli katonai szóvivő. Az AP egy fotóriportere szerint a célpont egy olyan palesztin szervezet egyik bázisa volt, amelyik közel áll a szíriai kormányhoz. A szervezet egyik tisztségviselője pedig azt mondta: az izraeli támadás semmilyen kárt nem okozott.

A részleteket mellőzve az izraeli katonai szóvivő, Peter Lerner arról tájékoztatott, hogy a célba vett “terrorista létesítmény” a Bejrút és Szidón között fekvő tengerparti Naame közelében található. “Izrael nem fog eltűrni libanoni területről eredő terrorista agressziót” – jelentette ki.

Az AP hírügynökségnek egy Naaméban tartózkodó fotóriportere elmondta, hogy a városban található a Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokság (angol rövidítésessel: PFLP-GC) nevű palesztin szervezet egyik támaszpontja, ezt vették célba az izraeliek. A városban szolgálatot teljesítő libanoni katonák újságírókat nem engednek annak a helynek a közelébe, amelyet a légicsapás ért – tette hozzá.

Ramez Musztafa, a PFLP-GC egyik tisztségviselője közölte, hogy az izraeli légicsapás nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban.

Libanonból csütörtök délután négy rakétát lőttek ki Észak-Izraelre. A rakétatámadások károkat okoztak, de emberéleteket nem követeltek. Az egyik rakétát kivédte a Vaskupola nevű rakétaelhárító-rendszer, egy rakéta egy Naharia és Akkó közötti kibucban ért földet, a másik kettő pedig lakatlan területen csapódott be.

Észak-Izraelben, a 2006-os libanoni háború óta először, ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák és a lakosság az óvóhelyekre menekült. A támadásért egyik libanoni fegyveres szervezet sem vállalta a felelősséget, de Joáv Mordecháj, az izraeli hadsereg szóvivője szerint szélsőséges iszlamisták állhatnak az akció mögött, amelyet egyszeri, elszigetelt esetként kezelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik