Nagyvilág

Izrael enged is, meg nem is

Benjamin-Netanjahu(960x640)(1).jpg (benjámin netanjahu, )
Benjamin-Netanjahu(960x640)(1).jpg (benjámin netanjahu, )

Izrael jóváhagyta a palesztin foglyok első csoportjának szabadon bocsátását, de újabb építkezésekbe kezd a megszállt területeken.

A vasárnap késő esti döntés szerint 48 órán belül 26 – régóta bebörtönzött – palesztin fogoly szabadul ki. A Netanjahu-kabinet illetékes bizottsága erről – több miniszter részvételével – rendkívüli ülésen tárgyalt. Értesülések szerint az érintett foglyok között olyanok is vannak, akiket különböző terrorcselekmények miatt több mint 20 évet töltöttek izraeli börtönökben, néhányan közülük a Hamasz radikális palesztin szervezet korábbi aktivistái.

Néhány órával korábban az izraeli lakásügyi miniszter – mindössze három nappal az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítása előtt – 1187 új lakás építését engedélyezte a megszállt palesztin területek zsidó telepein. Mahmúd Abbász palesztin elnök korábban ragaszkodott a telepbővítések befagyasztásához az új tárgyalások előfeltételeként. A palesztinok az Izrael által 1967-ben megszállt Gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben teremtenék meg államukat.

Izrael az utóbbi két területen többtucatnyi telepet hozott létre, amelyeken mintegy 560 ezer izraeli él. Abbász végül mégis beadta a derekát az építkezések befagyasztása nélkül is, mivel Izrael cserébe felajánlotta 104, régóta izraeli börtönben lévő palesztin fogoly elengedését négy részletben. Az izraeli kormánybizottság az első csoport szabadon engedését hagyta most jóvá.

Az új lakások közül 793 épül a többségükben arabok lakta Kelet-Jeruzsálem zsidó lakónegyedeiben, a többi 394 pedig több nagy ciszjordániai zsidó telepen, köztük Maale-Adumímban, Efrátban és Ariélben. Az utóbbi Ciszjordánia szívében fekszik, bővítése különösen nagy gondot jelenthet egy életképes palesztin állam megteremtésénél. Ez azt bizonyítja, hogy Izrael szándékai “nem komolyak a tárgyalásokat illetően, s a telepeken folyó lázas építkezésekkel épp az a szándéka, hogy lerombolja a nemzetközi közösség óhajtotta megoldás alapjait, amely  egy palesztin állam létrehozására irányul az 1967-es határok között” – mondta Mohamed Stajje palesztin tárgyaló, aki szerint ez újabb bizonyítéka annak, hogy Izrael csak a saját érdekeit szem előtt tartva akar részt venni a tárgyalásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik