Nagyvilág

Öt iszlamistával végzett Egyiptomban egy izraeli drón

Öt iszlamista fegyverest ölt meg és megsemmisített egy rakéta indítóállást Egyiptomban egy izraeli pilóta nélküli repülőgép péntek este – közölte két magas rangú egyiptomi biztonsági vezető az AP amerikai hírügynökséggel.

Ritkán fordul elő, hogy Izrael arab szomszédja területén hajtson végre katonai műveletet. A légitámadás, amely röviddel azután történt, hogy egyiptomi figyelmeztetésre Izrael csütörtökön “biztonsági okokból” néhány órára lezárta a Sínai-félszigettel közös határnál fekvő Eilat vörös-tengeri üdülőhely repülőterét, arról tanúskodik, hogy feltehetően új szintre emelkedett az izraeli-egyiptomi együttműködés Mohamed Murszi iszlamista elnök július 3-i megbuktatása óta.
Helyi lakosok nagy robbanást hallottak a Sínai-félsziget északi részében, az egyiptomi-izraeli határhoz közel fekvő el-Agírában.

Az Ahmed Mohammed Ali ezredes, egyiptomi katonai szóvivő hivatalos Facebook oldalára feltett közlemény szerint két robbanás volt a Rafahtól délre fekvő el-Agírában, és a biztonsági erők nyomoznak az detonáció ügyében. A MENA egyiptomi hivatalos hírügynökség szerint egy robbanás megsemmisített egy indítóállást, amelyből Izraelre akartak rakétákat kilőni, és megölt öt dzsihádistát.
Az amerikai hírügynökségnek nyilatkozó egyiptomi illetékesek szerint az izraeli drón pénteken kora reggel óta cirkált a támadás helyszíne felett.

Az egyiptomi hadsereg és a biztonsági erők régóta harcolnak a Sínai-félszigetre magukat bevett iszlamista fegyveresek ellen. Ebben a régióban a Hoszni Mubarak bukásához vezető 2011-es felkelés óta lényegében törvényen kívüli állapot uralkodik. Az iszlamista fegyveresek is egyre többször támadtak a Sínai-félszigeti biztonsági erőkre, táplálva az aggodalmakat, hogy a szélsőségesek a lázadásuk kiszélesítésére akarják felhasználni a Murszi megbuktatása miatti haragot.
Az izraeli hadsereg a Reuters brit hírügynökség megkeresésére nem kommentálta a pénteki támadást.

Izrael nem közölte az eilati repülőtér bezárásának pontos okát sem, egy egyiptomi illetékes viszont az mondta az AP-nek, hogy egyiptomi vezetők figyelmeztették Izraelt lehetséges rakétatámadásokra. Az illetékes szerint az egyiptomi hatóságok hírszerzési forrásból arról értesültek, hogy terrorista csoportok pénteken rakétát akarnak kilőni Izraelre, valamint a Sínai-félsziget északi részén lévő településekre és a Szuezi-csatornára.

Amióta Egyiptom 1979-ben békeszerződést írt alá Izraellel, egyfolytában gyanakvó a zsidó állam szándékait illetően, és minden évben megünnepli az Izrael ellen a Sínai-félszigeten végrehajtott hőstetteit. Az, hogy az izraeli drónt a légterébe engedték, olyan katonai együttműködésről tanúskodik, amilyenre még nem volt példa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik