Nagyvilág

Felvonó nélkül maradhat az észak-koreai síparadicsom

síparadicsom (észak-korea, sípark)
síparadicsom (észak-korea, sípark)

A svájci kormány megakadályozta, hogy egy helyi cég sífelvonókat exportáljon Észak-Koreába, a Kim Dzsong Un diktátor által megálmodott síközpontba. A kabinet a kommunista országgal szembeni kereskedelmi szankciókra hivatkozott.

A Bertholet Maschienbau cég állítólag már mindenben megállapodott Phenjannal a 7 millió svájci frankos (1,7 milliárd forint) üzlettel kapcsolatban, de a svájci gazdasági államtitkárság (SECO) hétfői közlése szerint nem jöhet létre az ügylet.

Bern legutóbb július elején szigorította az Észak-Koreába irányuló exportra vonatkozó szankciókat, amelyek többek között a luxuscikkek kivitelét korlátozzák. Márpedig a síliftek kivitele a SECO szerint luxusexport, mivel azokat “nyilvánvalóan a rezsim egyik propagandaprojektjéhez” akarják felhasználni, az pedig “elképzelhetetlen, hogy a lakosság is használni fogja” a készülő síközpontot – közölte az AFP hírügynökséggel az államtitkárság szóvivője.

A svájci Le Temps című lap hétfői cikke szerint az osztrák Doppelmayr és a francia Pomagalski sífelvonó-gyártók korábban politikai okokra hivatkozva visszautasították az észak-koreai megkeresést.

Kim Dzsong Un nemrég jelentette be, hogy az év végéig el kell készülnie egy “világszínvonalú” sícentrumnak az ország keleti részén található Maszik-hegyen. A tervek 110 kilométer hosszúságú pályarendszerről, egy hotelről, felvonókról és egy helikopter-leszállóhelyről szóltak.

Az ország gazdasági helyzetét tekintve igen ambiciózus – egyesek szerint a lakosság éhezése közepette egyenesen ízléstelen – terv sokak szerint összefüggésben van azzal, hogy Dél-Korea 2018-ban téli olimpiát rendezhet. Mások úgy vélik, hogy a fiatal diktátor saját gyermekkori élményeit akarja feleleveníteni a költséges projekttel, Kim ugyanis Svájcban járt középiskolába, ahol állítólag síelni is megtanult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik