Nagyvilág

A harag hete következik Egyiptomban

Vérontás Egyiptomban (egyiptom, )
Vérontás Egyiptomban (egyiptom, )

Legalább 80 ember meghalt és 300 megsebesült Kairóban a pénteki összecsapásokban. Szombattól egy hétig tartó tiltakozó megmozdulásokra szólított fel aMuzulmán Testvériség.

Erőszak alkalmazása nélkül behatoltak szombat reggel az egyiptomi erők abba a kairói belvárosi mecsetbe, amelyet szombatra virradó éjjel körülzártak, mivel oda húzódott vissza a megdöntött elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség iszlamista híveinek egy csoportja. A mecset a főváros Ramszesz nevű kerületében található, ahol a pénteki véres összecsapások zajlottak. Az iszlamisták a mecsetben egy ideiglenes halottasházat létesítettek és mintegy 20 halottjukat helyezték el ott. A korábbi jelentések szerint a mecsetet körülvevő rendőrök, valamint a Muzulmán Testvériség tagjai az éjjel még kölcsönösen lőttek egymásra. Halottakról, illetve sebesültekről nem volt információ.

Véres szerda után véres péntek

A több száz halálos áldozatot követelő “véres szerda” után pénteken újabb összecsapások voltak a biztonsági erők, valamint a hadsereg ellen tüntető iszlamisták között. A leghevesebb összetűzések a kairói Ramszesz téren voltak. A pénteki nap nem hivatalos mérlege több mint 80 halott és mintegy 300 sebesült volt.

A belügyminisztérium szombat hajnali közleményében azt közölte, hogy összesen 1004 személyt tartóztattak le, a nyilatkozat szerint a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt támogató Muzulmán Testvériség aktivistáit: 558 letartóztatásra Kairóban került sor.

Országszerte folytatják a tiltakozó akciókat

A pénteki “harag napja” után a “harag hete” következik Egyiptomban. Az iszlamista Muzulmán Testvériség szombattól egy hétig tartó tiltakozó megmozdulásokra szólított fel.

A hadsereg által megbuktatott volt elnököt, Mohamed Murszit támogató szervezet éjszakai nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a hatóságok erőszakos fellépése ellenére folytatni kívánják a tüntetéseket. A Muzulmán Testvériség szóvivője Twitter-üzenetében megerősítette, hogy az elkövetkező egy hétben minden nap újabb tiltakozásokat terveznek Kairóban és az ország összes tartományában.

A szervezet ismét arra szólította fel híveit, hogy az utcákon tiltakozzanak a katonai hatalomátvétel ellen. “A puccsot végrehajtó rezsim elutasítása olyan iszlám, nemzeti és erkölcsi kötelezettség, amit nem adhatunk fel” – szögezte le a nyilatkozat, hangsúlyozva, hogy a végső cél Mohamed Murszi elnöki hatalmának helyreállítása.

“Nem hagyjuk el a tereket, harcolni fogunk jogainkért” – nyilatkozta a szervezet egyik aktivistája a Reuters hírügynökségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik