Nagyvilág

Egyiptom – 65-en haltak meg a szombaton

egyiptom (egyiptom)
egyiptom (egyiptom)

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szombat esti közleménye szerint összesen 65 halálos áldozata volt a Kairóban reggel lezajlott összecsapásoknak.

A megbuktatott előző államfőt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség párt szerint Kairóban reggel a hadsereg támadt rá a volt elnök mellett tüntetőkre. A belügyminisztérium viszont közleményében azt állította, hogy a tiltakozó akciónak törvényes eszközökkel vetettek véget, és az összecsapásokat az váltotta ki, hogy a Muzulmán Testvériség provokálta a katonákat.

Az egészségügyi tárca friss közleménye szerint az összetűzésekben összesen 65-en haltak meg, a sebesültek száma megközelíti a 270-et.

Ez azt is jelenti, hogy a szombati volt a “legvéresebb” nap Egyiptomban Murszi elnök július 3-i megbuktatása óta.
A nap folyamán egyiptomi és külföldi politikusok is bírálták a hatóságokat az erő túlzott alkalmazása miatt. Közéjük tartozott Mohamed el-Baradei, a korábbi ellenzékiből lett egyiptomi alelnök, aki egy Twitter-üzenetben elítélte az erő aránytalan bevetését, és együttérzését fejezte ki a halálos áldozatok miatt.

Az Európai Unió részéről Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő a szemben álló feleket az erőszakos cselekmények beszüntetésére szólította fel, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig ijesztőnek nevezte az erőszak egyiptomi fokozódását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik