Nagyvilág

Jobban van Mandela

Mandela (Mandela)
Mandela (Mandela)

A kórházban fekvő, volt dél-afrikai elnök ma 95 éves.

Nelson Mandela születésnapja előtt egy nappal lánya azt nyilatkozta a brit Sky tévének, hogy apja állapota javult, tévézik és szavakkal ugyan nem, szemmel kommunikál.
Az apartheidellenes küzdelem hőse visszatérő tüdőfertőzéstől szenved, amely a fehér kisebbségi rezsim alatt börtönben eltöltött 27 év utóhatása.Az elmúlt hetekben válságos állapotáról szóltak a híradások, sőt haláláról is felröppentek hírek.

Dél-Afrika első fekete elnökének mai, 95. születésnapjára jótékonykodással és jelképes gesztusokkal készültek világszerte.  Az ENSZ 2010-ben Mandela-napnak hirdette meg a Nobel-békedíjas politikus születésnapját, július 18-át. A világszervezet arra szólított fel mindenkit, hogy tegyen valami jót Mandela tiszteletére, és áldozzon 67 percet az exelnök 67 politikailag aktív évének emlékére.

Mandela 1918. július 18-án született a dél-afrikai Mvezóban egy fiatalon elhunyt törzsfőnök gyermekeként. Egészségi állapotának romlását látva senki nem hitte volna, hogy a megbékélés és a bűnbocsánat jelképének számító exelnök megéri a 95. évet.

A csütörtöki nap legmeghatóbb pillanata az előző évekhez hasonlóan valószínűleg az lesz, amikor reggel 8 órakor több millió dél-afrikai iskolás énekli majd kórusban a „Boldog szülinapot” című dalt. „Mi így köszönjük meg” Mandela munkásságát – mondta Angie Motshekga oktatási miniszter.

Nagy szerepet kap majd a jótékonykodás is, legyen szó csupasz iskolafalak festményekkel való feldíszítéséről, a rászorulóknak eljuttatott ruhaadományokról, az apartheidellenes harc veteránjai sírjának megtisztításáról vagy karitatív céllal megrendezett konferenciáról.

Különféle hírességek is kiveszik a részüket a világ jobbá tételéből: az ugyancsak július 18-ai születésű Richard Branson brit milliárdos, a Virgin Air légitársaság alapítója például fiatal vállalkozókat lát majd el szakmai tanácsokkal.

Húsz amerikai városban terveznek különféle megemlékezéseket, az ausztráliai Melbourne-ben afrikai zenéket lehet majd hallgatni szombaton egy megakoncert keretében, és Norvégiában is zenei fesztivált rendeznek Mandela tiszteletére.

A dél-afrikai hatóságok hivatalos események sorozatával, köztük híd- és iskolaavatással készülnek a nagy napra.

Az exelnök válságos állapota ellenére Dél-Afrika ragaszkodott hozzá, hogy július 18-án megrendezze az Afrikai Unió hatodik csúcstalálkozóját, amelyen várhatóan nem fognak tolongani a résztvevők.

A 2014-es parlamenti választásokra készülő Jacob Zuma dél-afrikai elnök ezt a napot választotta arra, hogy állami támogatással felépített lakásokat adjon át új tulajdonosaiknak Pretoria közelében, sőt, az első biometrikus személyi igazolványokat is ezen a napon bocsátják ki. Az első darabok az apartheidellenes küzdelem veteránjaihoz kerülnek majd: Desmond Tutu érsek, valamint Ahmed Kathrada, Mandela barátja és egykori fogolytársa is új okmányt kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik