Nagyvilág

Mandela állapota stabil, a mentője lerobbant

nelson mandela (nelson mandela)
nelson mandela (nelson mandela)

"Változatlanul súlyos, de stabil" Nelson Mandela egészségi állapota - közölte szombaton Jacob Zuma dél-afrikai elnök szóvivője.

Az apartheidrendszer megszüntetésében játszott vezető szerepéért Nobel-békedíjjal kitüntetett volt dél-afrikai államfőt június 8-án vitték egy pretoriai kórházba kiújult tüdőfertőzése miatt, és intenzív osztályon ápolják.

Az elnökség szombaton megerősítette, hogy két hete a Mandelát kórházba szállító mentőautó lerobbant a Johannesburg és a kórház közötti 50 kilométeres úton. A 94 éves volt elnöknek a motorhiba miatt 40 percen át kellett várakoznia az autópálya szélén leállított járműben, a téli csípős hidegben, amíg az új katonai mentőautó megérkezett és továbbvitte. A tájékoztatás szerint ez a váratlan esemény nem befolyásolta Mandela állapotát, a mentőautó minden szükséges eszközzel fel volt szerelve, szakorvosok és nővérek is a rendelkezésére álltak.

Mandela az utóbbi években többször is kórházi ápolásra szorult, az idén is már harmadszor. A volt elnök 27 évet töltött börtönben az apartheidrendszer elleni harca miatt, és a fogságban eltöltött évekre nyúlnak vissza gondjai a tüdejével. 1990-ben engedték szabadon, majd négy évvel később az első szabad dél-afrikai választásokat megnyerve az ország első fekete bőrű elnöke lett, és ezt a tisztséget 1999-ig töltötte be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik