Nagyvilág

Mandela állapota javult, de továbbra is kritikus

nelson mandela (nelson mandela)
nelson mandela (nelson mandela)

Bár már halálhírét keltették, a dél-afrikai elnök közlése szerint szerda este javult Nelson Mandela állapota.

Dél-Afrika első fekete elnöke „sokkal jobban van, mint amikor előző este láttam” – közölte Jacob Zuma dél-afrikai elnök, aki lemondta csütörtökre tervezett programját, hogy meg tudja látogatni a kórházban. Nelson Mandela állapota Zuma elmondása szerint „kritikus, de stabil” – írta a CNN. Korábban lánya azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy apja „nagyon kritikus” állapotban van, és „bármi bármikor megtörténhet”. A CNN értesülései szerint Mandelát lélegeztetőgépre kapcsolták, de ezt a dél-afrikai kormányszóvivő nem erősítette meg, az orvos-beteg titoktartásra hivatkozva.

Nelson Mandela 89. születésnapján – Dél-Afrika már a gyászra készül 
Fotó: AFP / Alexander Joe

A dél-afrikai elnök közleményében egyben kikelt a Mandela állapotáról szóló pletykák ellen, és arra szólította fel a sajtót, hogy tartsák tiszteletben a hősként tisztelt dél-afrikai politikus méltóságát. Közben Mandela lánya is felháborodott a sajtó túlzónak érzett érdeklődése miatt. Az apját kezelő kórházhoz érkezett tudósítókat keselyűkhöz hasonlította, akik egy haldokló bölény utolsó leheletére várnak. Szerinte az, hogy apja az egész világon ismert személyiség, még nem jelenti azt, hogy méltóságát és magánéletét meg lehet sérteni.

Közben a pénteken Dél-Afrikába érkező Barack Obama amerikai elnök egy afrikai sajtótájékoztatón kijelentette: „Nelson Mandela személyes hőseim egyike, és hős a világ szemében is, öröksége évszázadokig fennmarad.”

A 94 éves Mandela június 8. óta fekszik kórházban egy tüdőfertőzés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik