Nagyvilág

Meghalt a saját őssejtjéből légcsövet kapó kislány

Hannah Warren (Hannah Warren)
Hannah Warren (Hannah Warren)

Meghalt az a légcső nélkül született kislány, akinek három hónappal ezelőtt saját őssejtjeiből kitenyésztett légcsövet ültettek be.

A kétesztendős Hannah Warren a legfiatalabb páciens volt a világon, aki ilyen, biotechnológiával előállított szervet kapott – közölte a peoriai Illinois Gyermekkórház. Hannah olyan ritka rendellenességgel jött a világra, amely megakadályozta a légcsöve kifejlődését. Világszerte nagyjából minden 50 ezer gyermekből egy születik ilyen fogyatékossággal.

A dél-koreai kislány a műtétet megelőzően nem volt képes egyedül lélegezni, inni, enni és nyelni sem. A beavatkozás során Hannah a saját csontvelőjéből kivont őssejtekből készült légcsövet kapott. Az őssejteket a kislány csípőcsontjába szúrt speciális tű segítségével vonták ki, majd a szervezetbe könnyen beépülő anyagból alkotott csőre, mint egyfajta állványzatra telepítették őket. Ezt követően a sejteknek alig egy hétre volt szükségük a szaporodáshoz és a 7,62 centiméteres légcső létrehozásához.


Fotó. AFP

A műtét sikeres volt, és a kislány életében először képes volt magától lélegezni. Az operációt a stockholmi Karolinska Intézet fül-, orr- és gégerészlegének professzora, Paolo Macchiarini és az Illinois Gyermekkórház egyik sebésze végezte. A beavatkozás után azonban a kislány szervezete „nem volt képes legyőzni azokat az egészségi problémákat, amelyeket kezelése előrehaladtával azonosítottak nála” – húzta alá közleményében az intézmény. Hannah, aki augusztusban lett volna hároméves, helyi idő szerint szombaton halt meg.

„Az új légcsöve jól teljesített, ám a tüdeje az egész jótól fokozatosan romlott először a gyenge, majd a rossz működésig” – mondta a Warren-házaspár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik