Nagyvilág

Magyar zsidók megmentőjéről neveznék el a repteret

Raoul Wallenberg nevére javasolja átkeresztelni a stockholmi Arlanda nemzetközi repülőteret számos svéd közéleti személyiség, köztük két volt miniszterelnök, az erről szóló nyílt levelet szerdán bocsátották a sajtó rendelkezésére.

A Magyar díszpolgár a középpontban címet viselő indítvány aláírói azt javasolják, hogy a nemzetközi légikikötő a jövőben a magyar zsidók tízezreit megmentő egykori svéd diplomata nevét viselje. Az aláírók között van több befolyásos svéd személyiség, így Göran Persson volt szociáldemokrata és Thorbjörn Falldin volt polgári középpárti miniszterelnök. Sokan csatlakoztak a riksdag (a svéd parlament) tagjai, illetve a svéd európai parlamenti képviselők közül. A javaslatot aláírásukkal támogatták a Svéd Zsidó Közösségek Központi Szervezete és a Svéd Bizottság az Antiszemitizmus Ellen nevű szervezet elnökei is.

A kezdeményezők méltó gesztusnak tartanák, hogy Svédország legnagyobb repülőtere felvehesse Raoul Wallenbergnek, a második világháborúban nagyszerű emberi helytállást tanúsító hősnek a nevét. Ez a gesztus egyben felhívja arra is a figyelmet – vallják az aláírók -, hogy a mai Európában, ahol az idegengyűlölet újra teret nyer, rendkívül fontos az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni fellépés.

Svédország 2012-ben tartotta a Raoul Wallenberg évet. A néhai svéd diplomata 1912-ben született Lidingöben, Stockholm egyik kertvárosában. Budapesti kiküldetése előtt építészként és üzletemberként dolgozott. A magyar fővárost elfoglaló oroszok 1945-ben kémkedés vádjával elhurcolták. Halálát a mai napig homály fedi, bár egyes kutatások arra utalnak, hogy 1947. május 17-én egy oroszországi börtönben hunyt el. Magyarország, Izrael, az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália posztumusz tiszteletbeli állampolgárává avatta az egykori diplomatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik