Közélet

Meggyalázták a nagy zsidómentő szobrát

wallenberg szobra (raoul wallenberg, )
wallenberg szobra (raoul wallenberg, )

Disznólábakat kötöttek Raoul Wallenberg budapesti emlékművére. Hogy kik és miért, azt nem tudni. A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.

Külföldiek vették észre mindezt kedden délelőtt. A New Yorkból érkezett vendégeket kísérő idegenvezető szólt a második kerületi Városfejlesztő Irodának a történtekről. Azt még nem tudni, kik és miért követték el az akciót. Az esetről beszámoló magyarnarancs.hu úgy tudja, hogy kora este még mindig nem tüntették el a disznólábakat a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban álló szoborról.

Raoul Wallenberg sok ezer zsidót mentett meg a biztos haláltól Budapesten, emellett a svéd diplomata élelmiszert, gyógyszert juttatott el a rászorulóknak 1944 nyara és 1945 januárja között. A Szovjetunióba hurcolták, ahol máig tisztázatlan körülmények között1947-ben meghalt.

A svéd kormány 2012-t Wallenberg-évnek nyilvánította, a skandináv országban és idehaza is számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg tevékenységéről.

A fővárosnál volt a labda

A II. kerület illetékes irodája – amint értesült a szobor meggyalázásáról – azonnal értesítette a terület tulajdonosát, a fővárosi önkormányzatot, ám miután érdemi lépés nem történt, a kerület munkatársa bejelentést tett a kerületi rendőr-kapitányságon és intézkedett az emlékmű megtisztításáról – olvasható a városrész önkormányzatának közleményében.

A Külügyminisztérium elítélte a Wallenberg-szobor meggyalázását. A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik