Nagyvilág

Megoldódhat a Wallenberg-rejtély?

Egy fogoly nyilatkozata alapján a Profi című osztrák lap állítja: nem szívrohamban és nem 1947-ben, hanem ’50-ben, és egy szovjet táborban halt meg Raoul Wallenberg.

A holokauszttól magyar zsidók tízezreit megmentő Wallenberg halálának időpontja és körülményei máig tisztázatlanok. A Szovjetunió az 1950-es években azt közölte, hogy ’47-ben, Moszkvában szívroham következtében hunyt el, de többen állítják, hogy később még különböző fogolytáborokban látták a diplomatát.

Közéjük tartozik Anton Krüger, a most nyilatkozó fogoly is, akit a nácik kényszermunkára hurcoltak Németországba, ahonnan a franciáknak való kémkedés miatt szovjet fogságba került. Krüger szerint Wallenberg a Jeges-tenger partjához közeli Vorkuta munkatáborban hunyt el, skorbutban, 1950 nyarán.

A férfi visszaemlékezése szerint a svéd diplomata súlyos betegen került a táborba és egy külön barakkban helyezték el. Krüger azt állítja, ő és egy másik férfi temették el Wallenberget a tundra fagyos földjébe, alig ötven centiméterre a földfelszín alá. A helyről egy vázlatot is készített a volt fogoly – írta a Profil.

A téma azért is aktuális, mert szerdán Bécsben a Diplomáciai Akadémián rendeznek konferenciát a diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából. Itt előadást tart többek között Schmidt Mária, a Terror Háza Intézet főigazgatója és Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont vezetője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik