Nagyvilág

Gyilkosságért ítélték el a volt minisztert

Ciprusi bank (ciprus, bank,)
Ciprusi bank (ciprus, bank,)

Emberölés vádjában találta bűnösnek a bíróság Kosztasz Papakosztasz volt ciprusi védelmi minisztert egy dél-ciprusi haditengerészeti támaszponton két évvel ezelőtt történt robbanássorozat kapcsán.

2011. július 11-én hatalmas robbanások rázták meg a Zygi melletti Evangelosz Florakisz támaszpontot, ahol nagy mennyiségű, szabálytalanul tárolt lőszer kapott lángra. A katasztrófa 13 halottat követelt, több mint 60-an megsebesültek, és a robbanások jelentős károkat okoztak Ciprus legnagyobb villamoserőművében. A támaszponton mintegy 80 konténer robbant fel, ahol 2009 óta egy Iránból Szíriába tartó hajóról lefoglalt muníciót tároltak. Jelentős anyagi károk keletkeztek a támaszponthoz közeli településeken és üdülőhelyeken is.

A bíróság mindenekelőtt a volt védelmi minisztert tette felelőssé amiatt, hogy a hatóságok súlyos mulasztásokat követtek el a lefoglalt lőszer tárolása során. Papakosztaszt emberöléssel vádolták, a büntetésekről július 24-én dönt a bíróság, s a korábbi miniszter akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A bíróság halált okozó gondatlanság vádjában bűnösnek találta a helyi tűzoltó parancsnokot és annak helyettesét, valamint a katasztrófavédelem vezetőjét is. Ők négy év börtönt kaphatnak. Ezzel szemben két további vádlottat – Markosz Kiprianu volt külügyminisztert, valamint Szavasz Argirut, a ciprusi nemzeti gárda volt helyettes vezetőjét – felmentette. Az áldozatok hozzátartozói tiltakoztak az általuk túl enyhének tartott bírói döntések miatt, és valamennyi vádlott esetében életfogytiglani börtön kiszabását követelték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik