Nagyvilág

Milliárdok kimenekítésével vádolják a ciprusi elnököt

Nikosz Anasztasziadisz  (nikosz anasztasziadisz,)
Nikosz Anasztasziadisz  (nikosz anasztasziadisz,)

Több mint száz ciprusi nagybetétes utalta át külföldre a hazai bankokban tárolt pénzét a korlátozások bevezetése előtt, köztük a ciprusi elnök családtagjai - jelentette a ciprusi sajtó.

A ciprusi Sigma televízió beszámolója szerint 132 ember és cég menekítette ki bankbetétjeit, még azelőtt, hogy zárolták volna a bankszámlákat, az EU és az IMF mentőcsomagja részeként. A televízió szerint ez komolyan felveti annak gyanúját, hogy egyesek belső információkat kaptak arról, hogy a tízmilliárdos mentőcsomag része lesz a bankbetétek megnyírbálása.

A botrányban érintett a ciprusi elnök is. A Haravgi című lap beszámolója szerint 21 millió eurót, azaz átszámítva több mint hatmilliárd forintot vett ki a ciprusi Laiki Bankból Nikosz Anasztasziadisz vejének cége, a pénzt pedig Londonba menekítették. A lap információi szerint az átutalások március 12-én és 13-án történtek, pár nappal az EU-s mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdése előtt.

Az újság emlékeztett arra, hogy Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter nyilvánosan elismerte, hogy a kormány előre tudott arról a tervről, hogy a százezer eurónál nagyobb bankbetétek meg lesznek nyírbálva,

Anasztasziadisz elnök hevesen tagadta, hogy vejének cége pénzt menekített ki. Szerinte lejáratókampányt folytatnak ellene, és közölte: áll a vizsgálatok elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik