Nagyvilág

Orbán Magyarországa “demokratúrává” vált

orbán brüsszelben (orbán viktor, brüsszel, )
orbán brüsszelben (orbán viktor, brüsszel, )

Egy belga napilap szerint a magyar miniszterelnök az egykori Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Uniót a Tavares-jelentés vitáján.

Siketek párbeszéde

A La Libre Belgique belga napilap azt írta: az Európai Parlament számára világossá vált, hogy Magyarországon nem tisztelik teljes mértékben a jogállamiságot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a dokumentum semmilyen kötelező jogi érvénnyel nem bír, valamint, hogy az EP “nem merészkedett addig”, hogy szankciókat sürgessen Magyarország ellen, de felveti az “atomfegyver”, az uniós szerződés hetes cikke alkalmazásának lehetőségét. A lap úgy értékelte, ennél több kell ahhoz, hogy Orbán Viktorra hatni lehessen. A jelentésről folytatott vita a lap szerint “valóságos siketek párbeszéde” volt, amelyben a magyar kormányfő az írás értékelése szerint burkoltan az egykori Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Uniót.

Megsemmisítő jelentés

A Libération francia baloldali napilap azt írta, míg Orbán Viktor szerint Magyarország európai “gyámság” alá helyezése “hatalmi visszaélés”, addig az európai parlamenti képviselők többsége úgy látja, hogy Orbán Magyarországa “demokratúrává” vált. A lap szerint ezt gondolja az Európai Bizottság és az Európai Tanács is, s a Tavares-jelentés az alapjogok helyzetéről “megsemmisítő” a magyar miniszterelnök számára. A cikk szerint kétharmados parlamenti többségével Orbán alapjaiban írta át az alkotmányos rendet, az ellenzékkel való egyeztetés nélkül, és ahogy Tavares megállapította: a Fidesz által elfogadott valamennyi reform a hatalomkoncentráció irányába mutat, az igazságszolgáltatás, a média, a parlament, a jegybank a kormány irányítása alá került.

Indulatos vita

A Neue Zürcher Zeitung svájci napilap kiemelte a strasbourgi vita heves jellegét. Orbán, anélkül, hogy kitért volna az EP követeléseire, “a magyar emberek számára nagyon bántónak” nevezte a jelentést – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik