Nagyvilág

Rúzsa Magdi és Navracsics T. keblére ölelte a horvátokat

uniós zászló (uniós zászló, )
uniós zászló (uniós zászló, )

Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország hétfőn az Európai Unió 28. tagállamává vált. Énekszó és dal köszöntötte.

Mától EU-tag Horvátország. Örülünk.

Zágrábban, a Jelacic téren tartott központi csatlakozási ünnepségek keretében, sokezres közönség jelenlétében, nem sokkal éjfél előtt szólalt fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki úgy fogalmazott: a horvátok visszatértek jogos helyükre, Európa szívébe. Elismerését fejezte ki azért, hogy Horvátország hatalmas változáson ment át az utóbbi évtizedekben, demokratikus országgá vált, amely tiszteletben tartja az alapvető jogokat.

Az európai szellem vasútja, s úttörői

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke azt emelte ki, hogy a Nyugat-Balkán országai számára a horvát csatlakozás mérföldkő a közös jövőbe vezető úton, amelynek célja: együtt élni békében és jólétben.


Fotók: AFP / Dimitar Dilkoff

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerint Horvátország “az európai szellem úttörője”, a demokráciára, a jogra és a megbékélésre alapozva építette fel intézményeit, gazdasági reformot hajtott végre, és megmutatta, határozott és kemény munkával elérhető az európai uniós tagság.

Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök arról beszélt: több generáció álma vált valóra az unióhoz való csatlakozással, amely egyben alapja az utánunk következő nemzedék “biztonságos, demokratikus és európai jövőjének”. Hozzátette, a horvátok mindig is európaiak voltak, ez kulcsfontosságú része a nemzeti identitásnak, az általuk vallott értékeknek, amelyek legfontosabbika a béke.

Balkáni-nyugati mix

Zoran Milanovic miniszterelnök kijelentette: tudni kell, hogy a horvátok “racionális emberek, akik reálisan látják magukat, országukat és szerepüket az Európai Unióban és a világban”. Aztán arról beszélt, hogy a horvátok identitása sok, néha ellentmondó elemből áll. Egyrészt a közép-európai és főleg a nyugati civilizáció befolyásolja, másrészről a Balkán keleti hatásai alakítják, de mindez együtt tovább gazdagítja Európa “varázslatosan változatos identitását”.


José Manuel Barroso

Az unió vezető tisztségviselőin kívül szinte valamennyi európai uniós tagállam elnöki vagy miniszterelnöki szinten képviseltette magát, egyedül Angela Merkel német kancellár mondta le más irányú elfoglaltsága miatt a részvételét néhány nappal a rendezvény előtt.

A hajnalig tartó zágrábi ünnepi programot közel 700 ezer eurós költségvetésből állították színpadra, és 700 szereplő váltotta egymást, bemutatva a horvát kultúra és a tudomány értékeit és nagyjait.

Navracsics s Rúzsa

Az Eszéken tartott ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes  üdvözölte az Európai Unióhoz 28. tagállamként csatlakozott Horvátországot hétfőre virradó éjjel. Előzőleg a kelet-horvátországi városban ünnepi koncertet rendeztek Rúzsa Magdi és Tony Cetinski horvát popsztár részvételével.

Akárcsak a zenében, az Európai Unióban is eltűnnek a nemzetek és országok között a határok – szólt főként fiatalokból álló közönséghez szólva Navracsics Tibor.

Az Európai Unió esély, amit ki kell használni, lehetőség, amelyet meg kell ragadni – jelentette ki. Mint megjegyezte, ma sokat beszélnek az EU válságáról, mondják, nehezen lendül mozgásba, nehézkesen mozdul az új megoldások felé. “Különösen ti, fiatalok új életet tudtok vinni az unióba, át tudjátok adni a szervezetnek azt az energiát, lelkesedést, tudást, ami bennetek van, és ugyanígy a magyar-horvát kapcsolatokba is új színt, új ötleteket, új lendületet tudtok vinni” – fogalmazott a politikus az eszéki várnegyed főterén.

Varga se maradt ki

Navracsics Tibor még vasárnap Pécsett a helyi önkormányzat és a magyarországi horvátok által szervezett ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy Zágráb európai uniós tagságával tovább erősödhet az eddig is jó kapcsolat Magyarország és Horvátország között, bővülhet a két nemzet együttműködése.

A vámhatárt jelző tábla ünnepélyes levételével és az éjfél után Horvátországba érkező első autó átengedésével köszöntötték az ország EU-csatlakozását a breganai horvát-szlovén határátkelőhelyen is. Az eseményen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki ott volt a zágrábi ünnepségeken is, és – a tárca közleménye szerint – az este folyamán egyeztetett Slavko Linic horvát és Uros Cufer szlovén pénzügyminiszterrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik